Üdv!A pizza mindenki körében ismert és közkedvelt éltel!Rengeteg változata, fajtája létezik az egyszerűtől a legfinomabb töltött pizzákig.Ezen az oldalon is rengeteg különféle pizza receptet fogsz találni, hisz ne feledd a változatosság gyönyörködtet!Az oldalon természetesen minden recept ingyenes, de ha fizetni akarsz értük zárd be az oldalt és irány a könyvesbolt:)

2008. december 2., kedd

Margherita pizza recept

Margherita pizza recept


Hozzávalók:

A tésztához:
3 dkg élesztõ
45 dkg finomliszt
1 púpozott mokkáskanál só
a nyújtáshoz:
3-4 evõkanál liszt

a feltéthez
6-8 evõkanál olaj (lehetõleg oliva) a tetejére:
60 dkg érett paradicsom
8 szardellafilé (a szardíniához hasonlóan konzervként kapható)
30 dkg pizza mozarella sajt (a lé nélküli fajta)
8 bazsalikomlevél
só, õrölt bors, csipetnyi oregano
4 evõkanál reszelt parmezán sajt

Margherita pizza elkészítése:

Az élesztõt kb. 1 deci langyos vízbe morzsoljuk, és 1 evõkanál finomlisztet beleszórva fölfuttatjuk. Utána a többi liszttel, a fele olajjal meg kb. 2 deci vízzel, megsózva összegyúrjuk. Akkor jó, ha közepes keménységû tésztát kapunk, amit még 6-8 percig intenzíven dagasztunk, egészen addig, amíg az edény falától elválik. Ezalatt apránként a maradék olajat is beledolgozzuk. Amikor kész, cipóvá formáljuk, a tetejét olajal megkenjük, majd letakarjuk és langyos helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ez a klasszikus elkészítés, aminél egyszerûbb, ha minden hozzávalót a Gyorskelesztõben összedolgozunk, majd mintegy 20 perc alatt fölfuttatjuk benne. Többféle alakú pizzát süthetünk: nagyot vagy kicsi kereket, vagy olyan téglalap alakút, amit majd fölszeletelünk. A hagyományos nagyhoz a tésztát három részre osztjuk, és enyhén belisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vastag kerek lappá nyújtjuk. A minihez a megkelt tésztát rúddá sodorjuk, majd 18 részre vágjuk, és belisztezett deszkán egyenletesen ellapítjuk. Ha a pizzát szeletelni akarjuk, akkor a tésztát elfelezzük, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és két kiolajozott tepsibe fektetjük. A kerek tésztakorongokat szintén kiolajozott tepsire kell fektetni. A tészta sütése formától függetlenül azonos: a tetejét olajjal megkenjük, villával megszúrkáljuk és elõmelegített sütõben, nagy lánggal (220 ° C) 7-8 perc alatt elõsütjük, vagyis félig megsütjük. A paradicsomot – miután a szárát kimetszettük – kockákra vágjuk. A szardellafilét lecsöpögtetjük, majd a nagyobb szálkákat kivéve belõle, villával összetörjük vagy fölaprítjuk. A mozarellát vékonyan fölszeleteljük, a bazsalikomot finomra vágjuk. Az elõsütött tésztát a paradicsommal megszórjuk, a szardellát ráhalmozzuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a bazsalikommal meg az oreganoval meghintjük, a mozarellaszeleteket ráfektetjük és a parmezánsajttal megszórjuk. Végül a sütõbe visszatoljuk, és változatlan lánggal 6-7 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések: