Üdv!A pizza mindenki körében ismert és közkedvelt éltel!Rengeteg változata, fajtája létezik az egyszerűtől a legfinomabb töltött pizzákig.Ezen az oldalon is rengeteg különféle pizza receptet fogsz találni, hisz ne feledd a változatosság gyönyörködtet!Az oldalon természetesen minden recept ingyenes, de ha fizetni akarsz értük zárd be az oldalt és irány a könyvesbolt:)

2008. november 29., szombat

Sonkaval toltott pizza

Sonkával töltött pizza




Hozzávalók:


A tésztához:
3 és fél dl víz,
50 dkg finomliszt,
1 evőkanál só,
2 kávéskanál morzsolt oregánó,
Ízlés szerint frissen őrölt bors,
1 tasak szárított élesztő,
fél kávéskanál cukor,
1 evőkanál olívaolaj.

A töltelékhez:
15 dkg aszalt paradicsom (pl. D'Amico),
15 dkg pármai vagy pármai jellegű sonka (pl. Tesco pármai sonka),
20 friss bazsalikomlevél,
frissen őrölt bors.

A sonkával töltött pizza elkészítése:

A vizet és a lisztet meglangyosítjuk a mikróban, majd hozzáadjuk a sót és a morzsolt oregánót, aztán tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot. Utána a meglangyosított vízből kiveszünk 4-5 evőkanálnyit, és egy kis tálkában összekeverjük a szárított élesztővel meg a cukorral. Az élesztő néhány perc alatt felhabosodik.

A maradék vízhez hozzáöntjük az olajat, és elkezdjük összeállítani a tésztát. A tálban várakozó, langyos liszthez hozzáadjuk az olajos vizet és a felhabosodott élesztőt, majd a kézi robotgépbe beillesztjük a tésztadagasztó karokat, és 6-7 perc alatt türelmes, kitartó munkával kidolgozzuk a tésztát. Először nem megy könnyen, aztán már igen.

Amikor a tészta fényes és sima lett, kicsit kézzel is átgyúrjuk, majd bucira formálva meghempergetjük egy kiolajozott, nagy keverőtálban, hogy vékony olajréteg kerüljön a felületére. A tálat letakarjuk konyharuhával, és a tésztát meleg helyen 1-2 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Ezalatt előkészítjük a töltelék paradicsomos részét. Az aszalt paradicsomot lecsöpögtetjük, aztán a bazsalikomot megmossuk, megszárítjuk, és botmixerrel összedaráljuk a kettőt. Nem lesz belőlük teljesen sima pép, de erre nincs is szükség.

Visszatérünk a tésztához. Enyhén lisztezett gyúródeszkán alaposan átgyúrjuk, és megfelezzük. Az egyik adagból lesz a töltött pizza alja, a másikból a teteje. Ezután előveszünk egy 20x30 cm-es tepsit, vékonyan kiolajozzuk, és az egyik tészta-adagot lisztezett nyújtófával akkorára nyújtjuk, hogy pont beleférjen a tepsibe. Rákenjük a házi paradicsomos pépet, majd cafatokban rátépkedjük a sonkát, és meghintjük frissen őrölt borssal. Most jön a másik tészta-adag: kinyújtjuk akkorára, mint az előzőt, és a nyújtófa segítségével ügyesen átemeljük a tepsibe úgy, hogy betakarjuk vele a tölteléket.

A töltött pizza tetejét óvatosan megnyomkodjuk, hogy kiszorítsuk alóla a levegőt, aztán az alsó és felső tésztalap széleit ujjainkkal egymáshoz nyomjuk, és ezzel bezárjuk a tölteléket a tésztarétegek közé.
A töltött pizzát lefedjük konyharuhával, és meleg helyen 30-45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Amíg ez megtörténik, előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat).

Sütés előtt a töltött pizzát néhány helyen villával megszúrkáljuk, aztán vékonyan lekenjük kb. ½ evőkanál olívaolajjal, és 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések: